pondělí 20. března 2017

Leipziger Wolle-Fest & Stoff-Messe

Ahoj všichni! Čím probudit blog ze zimního spánku vhodněji, než reportáží z překrásné vlněné akce :-)
Minulou sobotu jsme se jeli už potřetí podívat na jarní vlněnou výstavu do Lipska. Ta se zde konala již podesáté, společně s veletrhem látek.
V Německu se podobných výstav koná celá řada, ovšem Lipsko má tu výhodu, že jsme tam autem z Prahy za tři hodinky, a je tedy ideální na jednodenní výlet.
Celá výstava je neskutečnou pastvou pro oči, přehlídkou rozličných materiálů, barev a technik. Hlavní roli zde zastupuje jednoznačně pletení, ale vidět můžete i háčkování, plstění, tkaní nebo předení.
V horním patře, kde se konaly různé workshopy, byla možnost vyzkoušet i, poslední dobou na popularitě získávající, rug hooking, tedy tvorbu vlněných
koberců (a dalších výrobků) pomocí háčku. Do řídkého plátna z pevného materiálu provlíkáte očka barevných přízí dle předem rozkresleného vzoru.V jednoduchosti je krása, možnosti jsou neomezené.
V přízemí, mezi stánky, jste si mohli navlíkat korálky, u stánků s ručně vyřezávanými vřetánky si na nich předení vyzkoušet, stejně jako na kolovrátcích o kus dál.
Celý den je ve znamení tvorby a je krásné pozorovat, že nejen u vyhrazených stánků se tvoří, lidi v akci vidíte úplně všude! Prodejci, když se jich zrovna nikdo na nic neptá, mají většinou v ruce pletení, v jídelních zónách pak u stolů sedí skupiny kamarádek s kávou, svačinou a jehlicemi nebo háčky. A je fajn si při procházení uvědomit, že neobdivujete jen nabízené zboží, ale i ručně dělané doplňky návštěvnic. Některé jsou skutečně nepřehlédnutelné.
Co si budeme nalhávat, na podobnou akci s sebou nechcete brát příliš velký rozpočet. A už vůbec ne platební kartu, protože někde je příjimají. Za sebe mám jasno, ať vezmu tisícovku, pět nebo deset (ach kéž by), nechám tam všechno. Ale je pravda, že s postupem let už si víc vybírám. Koukám, co se dá sehnat i u nás a většinou do úplně komerčních výrobků nejdu, např. Malabrigo i jehlice a další doplňky KnitPro seženu dobře i v Čechách, často za příznivější ceny. Takže vyhledávám co nejvíc ruční tvorby, která je jedinečná. Ale je vtipné pozorovat, protože naše skupinka se každý rok trochu obměňuje, jak ty, které jsou v tomhle ráji prvně, odchází obtěžkané taškami (prostě nešlo odolat), zatímco my "staří mazáci" pečlivě zvažujeme každý nákup :-))
Už od první návštěvy jsem si taky v hlavě dala jasné pravidlo, že další rok nepojedu, pokud aspoň něco z dovezeného nezpracuji. Loni jsem asi týden před výstavou spředla ručně barvený česanec shetlandské vlny :-)
Letos jsem si přivezla klubíčko ručně barvené krajkové příze, 100% superwash Merino, 800 m na 100 g. Příze už je na jehlicích a vzniká z ní Your Ice Cream Shawl, překrásný krajkový šál. Vzor je na Ravelry ke stažení zdarma, zde.
Dále mám česance 16mikronového, opět ručně barveného Merina a látku na projektový pytlík, abych se nemusela o své rozdělané výtvory bát, když je jen tak volně dávám do kabelky. A přítel si vybral překrásnou plstěnou záložku do knihy, malý dárek za to, že nás bezpečně a v pořádku dovezl na výstavu a zase zpátky. A taky se letos šel se mnou na výstavu podívat, čímž mě moc potěšil <3 (i když docela rychle utekl na malou procházku do centra města... Ale i krátká návštěva se počítá!)

Zkrátka.. Už se zase moc těším za rok! Protože to není jen o tom, co si přivezu domů za úlovky, ale hlavně o elánu, chuti a energii do další vlastní tvorby, kterou mě podobná akce zaručeně nabíjí. A samozřejmě o setkávání se stejně naladěnými lidmi, kteří mají minimálně pochopení, mnohem častěji úplně stejnou vlněnou závilost :-)












































4 komentáře:

  1. Moc pěkně sepsané, díky za reportáž :-) Nicméně je to takové malé "trápení zvířátek", očividně další místo, kam se nutně MUSÍM příští rok vypravit také, krásy až oči bolí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm bych jela taky ale penezenku bych musela nechat doma :)

      Vymazat
  2. Krásná reportáž, dějuji moc! Za příjemnou sobotu a hezké počtení :-)! Lipskou výstavu můžu všem vřele doporučit.

    OdpovědětVymazat
  3. Škoda že se něco v této velikosti nekoná u nás, to bych celý rok šetřila....., od nás ze severu by jsme cestu měli o hodinu kratší, ale ta němčina :-(, asi bych se jen mlčky kochala, ukazovala a platila ;-)

    OdpovědětVymazat

Přečetli jste si článek? Napište mi Váš názor, připomínku, nebo třeba tip, o čem byste si chtěli přečíst příště...